Horatiu Russin – politicianul model

Reclame
 1. Am ascultat cu mare atentie emisiunea dvs care se anunta ff interesanta ca si titlu si care s-a dovedit sa fie lafel de interesanta ca si continut.De mult nu am mai asistat la 2 ore de discutii despre politica fara patima si fara violenta verbala, o discutie normala intre oameni !!!Totusi daca va doriti sa aiba impactul scontat mi-as permite sa fac niste comentarii:
  – renuntati la citirea materialeor prezentate, vorbind liber mi-ati captat mult mai bine atentia
  -renuntati la stilul didactic din prezentare
  – ati ridicat prea sus stacheta in ceea ce priveste calitatile ” politicianului model” si riscati sa nu se incadreze niciunul
  – dupa parerea mea nu e rau sa avem niste „modele de politicieni” dar nu niste tipare
  -la un moment dat discutia a deviat mult de la subiect ( nu spun ca nu discutati lucruri ff interesante dar puteau constitui subiecte pt alte emisiuni)
  Sinteti un om poate prea echilibrat si rational pt jungla politica romaneasca si nu uitati ca Isus , cu duhul blindetii a sfirsit pe cruce!!!

  • Va multumesc mult atat pentru aprecieri, cat si pentru sfaturile bune pe care mi le-ati dat si de care voi tine cont. Referitor la faptul ca am dat citire documentului intitulat «DE LA MODELUL POLITICIANULUI LA POLITICIANUL MODEL», am considerat ca o astfel de abordare imi va permite sa nu pierd niciunul din aspectele fundamentale ale acestei SINTEZE la care am muncit mult si pe care o consider suficient de completa si de pertinenta. De altfel, dupa cum ati observat, aspectele esentiale «citite» au fost ulterior explicate – ce-i drept cam… « didactic », tocmai pentru a ma face bine inteles in ceea ce priveste diferenta dintre sablonul-tiparul-modelul politicianului si POLITICIANUL MODEL. Cat priveste abordarea mea fara patima si fara violenta verbala, trebuie sa va marturisesc ca aceasta este stilul meu natural, usor coafat in cele aproape doua decenii de trai in Canada. Cred cu tarie ca si in Romania se poate face politica si fara VIOLENTA VERBALA, iar cei care vor avea o astfel de abordare se vor detasa net fata de toti ceilalti, in orice dezbatere pe teme politice, economice, sociale, etc.

   Faptul ca am « ridicat stacheta politicianului model atat de mult » se datoreaza tot unei «deformari socio-culturale» survenite pe perioada residentei mele in Canada, axata pe mentalitatea si modul de gandire nord-americana, prin care trebuie sa-ti alegi repere dintre cele mai inalte, pentru a putea urca cat mai sus cu putinta. Spre exemplu (iar imi veti spune ca sunt prea…didact), daca un elev/student isi fixeaza drept tinta obtinerea unei note de 7, in mod sigur nu va obtine mai mult, pe cand un alt elev/student care-si fixeaza drept tinta NOTA MAXIMA (10), are sanse mai sa obtina macar o nota de 8 sau 9.

   Rferitor la ultimul paragraf pe care l-ati scris, iarasi va marturisesc cu cea mai mare sinceritate ca nu-mi e frica decat de Dumnezeu! Cred ca toti suntem datori cu o moarte, dar lucrul cel mai important e sa ajungi PE CRUCE, nu alaturi !!! Marele actor Philippe Noire – Dumnezeu sa-l odihneasca spunea asa: “Viata este o calatorie scurta, atunci hai s-o facem la clasa intai”! Cred ca toata lumea ar trebui sa-si doreasca sa parcurga aceasta scurta calatorie –VIATA TERESTRA – la clasa intai! Noi toti avem dreptul la un trai mai bun, ori asta depinde NUMAI SI NUMAI DE NOI !!!

 2. Imi cer scuze dar ma vad nevoita sa va contrazic ( si prin mine vocea romanului Gica contra – e o expresie care s-ar putea sa nu va fie familiara)
  – nu am ajuns inca la gradul de bun simt occidental pt a respecta pe cel cu care dialogam asa ca veti fi nevoit sa jucati dupa regulile impuse aici nu sa schimbati regulile jocului cu unele „normale”
  – aici daca elevul de 5 vrea sa termine cu 10, sa ia bac-ul fara prea mult efort, sa obtina o diploma falsa… va da spaga ( cuvint magic si mai greu de tradus !! ) dureros dar adevarat
  In privinta calatoriei la clasa I am inteles metafora dar in trenul vietii noastre pe aceste meleaguri ma simt mai bine la clasa aIIa ( la clasa I lumea „buna ” are miros de Dom Perignon, coruptie, genti Louis Vuitton, vulgaritate, costume Armani si Chanel, parvenitism…)

  • Nu trebuie sa va cereti scuze pentru faptul ca m-ati contrazis, mai ales in contextul in care va argumentati bine punctul dvs de vedere. Chiar ma bucura orice ocazie in care, puncte de vedere diferite dar bine argumentate de ambele parti, dau nastere la concluzii dintre cele mai benefice, in sensul unei cat mai bune intelegeri a problematicii abordate. Fara un „Gica-contra” (expresia imi este cunoscuta), expunerile mele, fie ar deveni din cale afara de plictisitoare, fie m-ar determina sa mi se urce la cap!
   – chiar daca noi-romanii (pastrand proportia) nu am atins inca performanta de a fi adoptat regulile de bun simt occidental, in ceea ce priveste respectul celui cu care dialogam, am convingerea ca merita sa ne straduim sa ajungem la performanta de a practica astfel de reguli de joc, in cadrul unei conversatii pe care mi-o doresc sa fie nici mai mult nici mai putin decat …. civilizata; din pacate pentru unii si din fericire pentru altii, am bunul obicei de a ma implica in rezolvarea unor astfel de probleme ale societatii civile si, prin urmare, nu doresc sa impun aceste reguli de bun simt „normale”, ci doar sa le promovez alaturi de cei care simt si gandesc ca mine, tocmai pentru a ajunge la gradul de civilizatie pe care (sper) ni-l dorim cu totii;
   – povestea elevului de 5 care da „spaga” pentru a lua bac-ul cu nota 10 este cat se poate de adevarata (din pacate), dar si cat se poate de dureroasa pentru societatea romaneasca in ansamblul ei; chiar daca „spaga” i-a promovat bac-ul cu 10, valoarea acestui elev este tot de nota 5, iar randamentul lui la locul de munca si in societate este in mod evident proportional notei reale pe care acesta o merita, adica 5 (cinci); extrapoland acesta situatie la nivel national, daca marea majoritate a tinerilor nostri s-ar gasi in situatia ipotetica a acestui elev de nota 5, randamentul global al societatii ar fi situat undeva tot in jurul mediocrei note 5;
   – parafrazandu-l pe regretatul Phillipe Noire, ma refeream la clasa I a DECENTEI UMANE, nu la cea a DECADENTEI UMANE; ma refeream la acel standard de trai decent si la minimul respect de care, cred eu, TREBUIE sa se bucure fiecare cetatean roman.

   In concluzie, refuz sa accept ideea ca Romania a devenit un „boutique” pe care urmeaza sa scriem INCHIS PENTRU INVENTAR si pe care urmeaza sa punem lacatul, considerand ca nu mai e nimic de facut! Din contra, am convingerea ca societatea romaneasca are puterea si taria de a se auto-regenera si mai cred ca Romania nu este un TITANIC, ci mai degraba o PASARE PHOENIX!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: