Problematici politice

DE LA MODELUL POLITICIANULUI LA POLITICIANUL MODEL


Atât în România, cât și în multe alte state civilizate, au fost elaborate studii și analize ample pe marginea calităților pe care trebuie să le întrunească un individ pentru a fi considerat apt de a face politică, încercându-se totodată să se răspundă la întrebarea “CE ÎNSEAMNĂ A FI UN BUN POLITICIAN?”. Astfel s-a încercat să se șabloneze un model artificial al politicianului, fără însă a se ține cont de natura complexă și de responsabilitățile asociate îndeplinirii profesiei de politician. Mulți dintre politicieni au fost catalogați drept buni sau mai puțin buni, în funcție de gradul în care au răspuns cerințelor modelului descris. Cu toate acestea, calitatea deciziilor politice nu pare să fi evoluat proporțional cu alegerea diferitelor medele de politicieni, adică a „politicienilor șablon”, chiar atunci când în funcțiile de conducere ale Statului-Națiune au fost aleși oameni ale căror calități au răspuns descrierii modelului de politician. Conform modelului șablonat, un bun politician ar trebui să fie un orator înnăscut și un comunicator desăvârșit, un individ care să stăpânească arta persuadării și care să creadă în propriile sale capacități. Toate aceste calități descrise nu fac altceva decât să creioneze PORTRETUL-ROBOT AL POLITICIANULUI. Matematic vorbind, aceste calități pe care trebuie să le însumeze un individ uman sunt necesare dar NU și suficiente pentru a fi considerat un bun politician.

Din punctul meu de vedere, un bun politician TREBUIE să indeplinească simultan o sumedenie de alte calități, pe lângă cele menționate, care să-i permită depășirea cadrului paradigmatic care a dat naștere MODELULUI DE POLITICIAN și apropierea de ceea ce eu aș numi un POLITICIAN MODEL. Aceste calități complementare celor descrise, ar fi MORALITATEA, RESPECTUL ȘI GRIJA FAȚĂ DE CETĂȚEAN, UMANISMUL INTERESULUI NAȚIONAL, PATRIOTISMUL, CORECTITUDINEA, PERFORMANȚA, PROFESIONALISMUL, POLIVALENȚA.

A fi MORAL, înseamnă în primul rând a avea un comportament etic și o conduită îmbrățișată și practicată de cea mai mare parte a populației dinc are provine individul care vrea să facă politică. Nu în ultimul rând, a fi un politician moral înseamnă a fi capabil de a face compromisuri care să nu te compromită.

Un politician model TREBUIE, în egală măsură, să poarte în permanență un respect sincer și cuvenit tuturor conaționalilor săi, ci nu numai temporar (în preajma alegerilor) și/sau numai acelor cetățeni care formează potențialul bazin de alegători din colegiul în care va candida respectivul individ care vrea să intre în politică. A avea GRIJĂ FAȚĂ DE CETĂȚEAN, presupune a fi în permanență receptiv la toate greutățile și problemele ridicate de conaționalii tăi (evident că nu este posibil să satisfaci simultan toate cerințele justificate și să răspunzi tuturor problemelor cetățenilor) și a încerca să rezolvi cât mai multe din problemele existente la un anumit moment dat.

Interesul național este o altă dimensiune extrem de importantă pe care TREBUIE să o posede un autentic politician. Acest INTERES NAȚIONAL trebuie să fie SIMȚIT, ci NU DOAR ROSTIT. Or, acest fapt presupune ca politicianul să pună în mod conștient interesul național deasupra oricăror alte interese personale, individuale sau de grup.

PATRIOTISMUL, în ciuda faptului că este considerat de unii indivizi drept un argument „desuet”, el reprezintă în esență un sentiment profund de dragoste, devotament și atașament față de patrie și popor. De altfel, cele două dimensini, interes național și patriotism, se intercondiționează, în sensul că un politician model nu poate simți și acționa în spiritul interesului național fără să fie un autentic patriot.

CORECTITUDINEA este circumscrisă dimensiunii etice și se traduce în cazul poiliticianului autentic prin un comportament și o acțiune decizională bazate pe ADEVĂR și DREPTATE. Altfel spus, politicianul model NU TREBUIE să recurgă la minciună pentru a ieși cu “fața curată” dintr-o anumită sutuație. Orice neadevăr spus de un politician va avea cu siguranță repercusiuni dintre cele mai nefaste pentru cariera sa, atrăgând astfel neîncrederea cetățenilor și sancționarea politicianului de către electorat în ziua alegerilor.

PERFORMANȚA și PROFESIONALISMUL sunt două calități ale politicianului model care merg în pereche. A fi un bun profesionist însemnă a stăpâni bine domeniul de activitate pentru care te-ai instruit, iar a fi performant presupune a oferi un randament remarcabil în activitățile practicate, înregistrând rezultate remarcabile. Este de dorit ca un politician model să fie un adevărat profesionist în domeniul său de activitate și a cărei performanță să poată fi cuantificată prin obținerea de rezultate notabile. Mai mult de atât,

POLIVALENȚA ar trebui să fie considerată drept o provocare pentru orice individ care dorește să facă politică, dat fiind necesitatea unui bagaj cât mai mare de cunoștințe tehnice și de specialitate (economie, finanțe, administrație, gestiunea resurselor umane, diplomație, etc.), pentru a-și putea asuma cu cea mai mare responsabilitate luarea unor decizii dintre cele mai înțelepte, în fața unor probleme complexe care combină cunoștințe din varii domenii de activitate.

UMANISMUL este nu numai o concepție social-politică care proclamă dreptul ființei umane la libertate, desăvârșire și dezvoltare multilaterală, dar și o valoare pe care trebuie să o posede politicianul model, prin recunoașterea și respectarea de către acesta a principiilor etice supreme de egalitate și de demnitate umană a tuturor cetățenilor.

Toate aceste caracteristici sunt de fapt valori umane împărtășite de cea mai mare parte a populației oricărui Stat-Națiune și care, prin urmare, trebuie să completeze arsenalul de valori al individului care face sau vrea să facă politică, fiind considerate atuuri indubitabile ale POLITICIANULUI MODEL.

Reclame
 1. D-le Russin ,de cînd am început să vă cunosc preocupările,vă mărturisesc sincer că mia-ți atras atenția,față de ceilalți participanți, în mod deosebit.Faptul că vă concentrați efortul intelectual pe găsirea și conceperea unor soluții de ieșire din criză,cu atît mai importante ,cu cît au o arie largă de aplicabilitate ,mă refer la mai multe țări,mă determină să vă cunosc și mai bine și cu binevoința dumneavoastră să putem „lucra ” împreună, într-o construcție nouă dar în cadru democratic.Accentuiez faptul că sunt adeptul construcției unei noi generații de oameni politici, eficienți și eficace în tot ceia ce trebuie să facă,capabili să renască încrederea și mai ales speranța tuturor cetățenilor romăni ,în clasa politică ,formată de astă dată din oameni vechi și noi în politică ,inteligenți și competenți dar cu mare iubire de țară,capabili să prezinte un program de guvernare coerent și o echipă competentă și eficace care să- și asume responsabilitatea ieșirii din criza economică dar și politică iar după aceea să parcurgă cu succes procesul de renaștere al ROMĂNIEI profunde,ținînd cont de contextul european și global ,ca un avantaj nemaintîlnit pînă acum pentru noi,de acces liber la cele mai înalte tehnologii și cuceriri științifice,metode noi ,moderne și eficiente de cooperare în diverse domenii și management.Consider de mare importanță în această etapă,foarte grea pentru țara noastră, ca partidele parlamentare,după încercările repetate de primenire și reformare pe care le-au anunțat public,dar care nici măcar în al doisprezecelea ceas nu au dus la creșterea încrederii și mai ales speranței populatiei în actuala clasă politică,nici măcar al unui partid parlamentar,în a găsi soluții acceptate ca necesare și eficiente,să facă tot ce pot azi mai bine-deschiderea reală a vieții politice,pentru a face astfel posibilă ieșirea din „hibernare”a tuturor cetățenilor și mai ales a „factorului conștient” din societatea romănească ,care trebuie să iasă cu încredere ,curaj și responsabilitate în prim planul vieții politice și economice ,numai astfel adevărații specialiști împreună cu oamenii politici vor putea creea echipe capabile de reconciliere națională în stare să ne conducă pe calea libertății reale și prosperității. Așa să ne ajute Dumnezeu !!!.

 2. Stimate domnule Iancu,

  Mai intai de toate tin sa va mutumesc mult pentru aprecierile dumneavoastra la adresa mea. Nu tocmai in ultimul rand, trebuie sa marturisesc ca sunt profund impresionat de caracterul patriotic al comentariului dumneavostra, fapt ce ma bucura enorm sa constat ca patriotismul romanesc nu este o „rara avis”.

  Optica dvs. privitoare la OMUL POLITIC este impresionanta in sens pozitiv, insa, cu permisiunea dvs., am sa fac cateva completari pe care le consider nu numai benefice, dar si necesare. Pentru a face politica in Romania sau uriunde in lume, trebuie indeplinite simultan doua conditii: 1) SA VREI si 2) SA POTI. Altfel spus, a vrea cu adevarat sa faci politica sanatoasa in slujba natiunii este o conditie necesara, dar nu si suficienta; trebuie sa si poti, adica sa fi capabil sa asiguri o gestiune echilibrata a actului politic. Or aici ne lovim, in cele mai multe cazuri, de lipsa acelui „know how” – cum se spune intr-o romana perfecta – ceea ce conduce inevitabil la o cadere libera a individului care vrea sa faca politica sau la o auto-descalificare a acestuia din spatiul politic. Mai exact, un individ care nu poate sa faca politica sau care nu e facut pentru o astfel de misiune extrem de dificila si delicata, este asemanator unui padurar care intra intr-o padure deasa si densa, din care nu mai stie cum sa gaseasca iesirea si, in consecinta, ori devine lup ca si ceilalti lupi din padure, ori devine prada usoara a faunei salbatice din acea padure.

  Asa cum scriam in articolul de mai sus, a fi un POLITICIAN MODEL, ci nu un model de politician (politician sablon), inseamna a insuma o serie de abilitati, atuuri si valori umane, care sa-l calauzeasca pe individul care vrea sa faca politica spre desavarsirea unui act politic intelept si orientat in beneficiul intregii natiuni sau a unui numar cat mai mare de conationali ai sai.

  In alta ordine de idei, trebuie sa avem in vedere doua mari obstacole care ingreuneaza sistematic desavarsirea actului politic in interes national, de catre un politician autentic si patriot. Un prim astfel de obstacol este TRADAREA care, parafrazand un mare patriot roman contemporan, „la noi – la romani – este sport national”. Este cvasi-imposibil ca, intr-o formatiune politica democratica si care urmareste cu adevarat si in mod constant interesul national, sa nu intervina o Iuda care sa-si tradeze confratii, impiedicand sau intarziind astfel desavarsirea actului politic in interes national.

  Un al doilea mare obstacol in politica romaneasca este „GUSTUL PUTERII” pe care, pastrand proportia, tot cetateanul roman il simte inante chiar de a fi simtit gustul laptelui de mama. Toti romanii, inca o data pastrand proportia, alearga toata viata in cautarea unei functii de conducere care sa le confere un confort personal cat mai mare si putere suficienta pentru a-l pastra, fara insa a manifesta nici cel mai mic interes fata de confortul si bunastarea conationalilor sai. Cam acesta este, domnule Iancu, portretul real al romanului insetat de putere, care, prin actiunile pe care le desfasoara in scopul obtinerii unei functii de conducere, se detaseaza total de ceea autenticii patrioti romani numesc „ACTIUNI POLITICE IN INTERES NATIONAL”. Speram din toata inima ca intr-un interval de timp cat mai scurt, fraiele politicii romanesti sa incapa pe mainile adevaratilor patrioti romani. Asa sa ne ajute Dumnezeu!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: